ΤΑΞΙΔΙ ΓΕΥΣΕΩΝ…ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ!

«Πρόσφατα λάβαμε αυτή την επιστολή από πελάτισσα η οποία δοκίμασε τον παστουρμά μας. Μας τίμησε, μας συγκίνησε και μετά από συναίνεσή της την δημοσιεύουμε»

Στα 18 μου, στο (μακρινό) 1995 βρέθηκα να πρέπει να ακολουθήσω μία αρκετά προδιαγεγραμμένη απόφαση. Με το που τέλειωνα το λύκειο, θα έφευγα για σπουδές στην Ιταλία. Ήταν κάτι που ήξερα εδώ και τρία χρόνια: Πράγματι, ήμουν 15 ετών όταν ο αδερφός μου, το «φυτό» της οικογένειας, έπειτα από μία αποτυχημένη συμμετοχή στις πανελλήνιες και το μεγάλο άγχος που συνεπαγόταν αυτό, έπειτα από πολλά ιδιαίτερα, διάβασμα, κ.ο.κ. και έχοντας εξετάσει πολλές εναλλακτικές, αναχωρούσε για Ιταλία για να σπουδάσει αυτό που επιθυμούσε. Προκειμένου να με προφυλάξει από μία παρόμοια στρεσογόνα εμπειρία, ο πατέρας μου είχε πάρει την απόφαση να με στείλει κατευθείαν εκεί με το πέρας της σχολικής μου πορείας. Οπότε, από τα 15 μου, γνώριζα ότι στα 18 μου θα φύγω για να σπουδάσω στην Ιταλία.

Όταν έφτασε αυτή η στιγμή δεν ήθελα να φύγω… είχα το άγνωστο μπροστά μου και άφηνα αυτό που τότε φάνταζε όμορφο. Παρέες, κολλητούς και κολλητές, όμορφες στιγμές, το τέλος της εφηβείας και της ανεμελιάς.

Περιττό να αναφέρω ότι τα πρώτα 2 χρόνια έψαχνα τρόπους να γυρίσω πίσω. Σκεφτόμουν όλες τις εναλλακτικές, οι οποίες ήταν μόνο δύο. Μεταγραφή, ή πολύ, πολύ διάβασμα, ούτως ώστε να τελειώσω επάνω στην τετραετία. Δε συνέβη τίποτα από τα παραπάνω. Αντιθέτως, κάποια στιγμή έγινε το κλικ και άρχισα να αγαπώ τη χώρα που έμελλε να με φιλοξενήσει για άλλα έξι χρόνια.

Ναι, στην Ιταλία πέρασα συνολικά 8 χρόνια, όχι μόνο σπουδάζοντας, αλλά ως εργαζόμενη, κατά την περίοδο των σπουδών και μετά από αυτήν. Γνώρισα τον κόσμο της, έκανα φίλους, δέθηκα με άτομα και καταστάσεις.

Αγάπησα τον κόσμο μου σε αυτήν τη χώρα, τόσο, ούτως ώστε τώρα, ως μητέρα, μαθαίνω στην κόρη μου τη γλώσσα της από την πρώτη μέρα που ήρθε στον κόσμο.

Ένα από τα πράγματα που αγάπησα ήταν οι γεύσεις και τα αρώματά της. Δεν είναι τυχαίο ότι με τον πρώτο μου μισθό εκεί, αγόρασα Prosciuto Crudo di Parma και ένα cd του Vasco Rossi  ( Ιταλός τραγουδοποιός, θρύλος στην Ιταλία, παντελώς άγνωστος στο εξωτερικό).

Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Γιατί πολλά τα είχα ξεχασμένα, 15 χρόνια μετά από την επιστροφή μου και διανύοντας πλέον άλλο μονοπάτι στη ζωή μου. Ώσπου μία μέρα ο σύζυγός μου, μου έφερε στο σπίτι ένα προϊόν. Έναν παστουρμά είπε.

Δεν έδωσα και πολλή σημασία. Είχα να φάω παστουρμά από το δημοτικό, από τότε που η μητέρα μου το είχε απαγορεύσει λόγω της μυρωδιάς που πότιζε στο σπίτι. Κάποια στιγμή όμως μπήκα στον πειρασμό να ξεσφραγίσω τη συσκευασία. Αυτό λοιπόν που ένιωσα εκείνη τη στιγμή δεν περιγράφεται με λόγια!

Ο ουρανίσκος μου βίωσε μία υπέροχη εμπειρία, με κάτι που δεν έχει καμία σχέση με εκείνο το κάτι που θυμόμουν από το δημοτικό. Αντίθετα, μου έφερε στο μυαλό γεύσεις, μυρωδιές και στιγμές από εκείνη την όμορφη οχταετία που έζησα στη γείτονα χώρα, που αγάπησα τόσο εν τέλει.

Από το πρώτο κομμάτι και μόνο, ήρθαν στο μυαλό μου εικόνες, γεύσεις και αρώματα που μέχρι τότε είχα ξεχασμένα. Όμορφες θύμησες από το παρελθόν και από μία περίοδο ιδιαίτερα όμορφη, ακόμα  και αν  δεν είχε πάντα μόνο  ευχάριστες στιγμές.

Η γεύση του μου έκανε κάτι μεταξύ Prosciuto Crudo που αγαπούσα τόσο και Speck, ένα άλλο αλλαντικό πιο αλμυρό, πιο πικάντικο από το prosciutto crudo, χωρίς να είναι τίποτα από τα δύο: Ήταν κάτι εντελώς ξεχωριστό, γευστικό, ΥΠΕΡΟΧΟ που όμως μου έφερε στο μυαλό όλα εκείνα τα όμορφα,  που, πολλά από τα οποία   – ατύχως- είχα ξεχασμένα.

Για αυτό, θα ήθελα να στείλω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στην οικογένεια ΑΤΛΑΜΑΖΟΓΛΟΥ, που μέσα από ένα καταπληκτικό προϊόν μου χάρισε ένα υπέροχο ταξίδι στον κόσμο των αναμνήσεων. Γι’ αυτό,  θα ήθελα να απευθύνω μόνο μια παράκληση:

Συνεχίστε την καλή δουλειά και ΜΗΝ αλλάξετε τίποτα από αυτό το όμορφο προϊόν που έχετε δημιουργήσει!

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

 

Κορίνα Σιδηράτου

Οικογένεια Ατλαμάζογλου

Είμαστε μία οικογενειακή επιχείρηση που παρασκευάζει με αγάπη παραδοσιακά αλλαντικά όπως ακριβώς μάθαμε από τον παππού και τον πατέρα μας. Σε αυτό το blog δημοσιέυουμε τις γευστικές μας περιπέτειες!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΑΚΟΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Email σας δεν θα δημοσιευτεί

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΤΛΑΜΑΖΟΓΛΟΥ

H οικογένεια Ατλαμάζογλου με την εγκατάστασή της στην Νέα Καρβάλη άρχισε να δραστηριοποιείται συστηματικά με την εκτροφή βοειδών έως και το 1985.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ

Μπορείτε να επικοινωνήσετε για παραγγελίες στο info [@] atlamazoglou.gr και στο 2513. 316 565 Δευτέρα με Παρασκεύη από τις 09:00 έως τις 14:00

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση : Νέα Καρβάλη Καβάλας
TK : 64006
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 2510. 316 565
Email : info [@] atlamazoglou.gr